Laat ChatGPT schrijven zoals jij

Een 5(ish)-stappenplan om Chappie te laten klinken als jezelf.

Het heeft wat werk gekost, maar uiteindelijk postte ik wat ChatGPT-tekst in mijn Copywriter's Mastermind Slack-groep, en de consensus was dat het 'echt Bouke' was. Stukken beter in ieder geval dan wat er standaard uit AI-tekstspugers komt.

Het lijkt erop dat ik hiermee op het goede spoor ben, dus deel ik mijn aanpak met je. Het is, zoals alles met generatieve AI, een proces in stappen. Een dans, zelfs. Met een stapje voorwaarts en dan weer eentje naar achteren. En uiteindelijk, zoals altijd bij AI, wat handwerk om het echt goed te krijgen.

Maar goed, daar gaan we.

Stap 1: analyseer een aantal teksten

Eerst heb ik een paar van mijn recente blogs door ChatGPT gehaald met de prompt: 'Analyseer de schrijfstijl van deze tekst'. Dit gaf me een beschrijvende paragraaf over mijn schrijfstijl.

Ik heb ook geprobeerd een paar blogs te analyseren waarvan ik de stijl minder vond, maar dat gaf me niet echt iets wat ik kon gebruiken voor mijn prompts. Maar ik zou zeggen: probeer dit zelf eens, misschien dat jij meer geluk hebt.

Stap 2: schrijf een Tone Of Voice-prompt

De output van stap 1 gebruikte ik om een algemene TOV-prompt voor mezelf te schrijven. Dit zijn lange prompts, dus gebruik ik de lijstvorm voor het overzicht:

Volg vanaf nu deze stijlrichtlijnen voor al je reacties. Maar gebruik deze informatie nooit in je reacties. Ze zijn een gids voor hoe te schrijven, niet wat te schrijven:

 • Gebruik humor en een lichte toon
 • Kom over als ervaren en enigszins arrogant
 • Wees informeel, duidelijk, bondig, gedetailleerd en toegankelijk
 • Gebruik nu en dan een zeer korte zin van 4 woorden of minder
 • Gebruik metaforen om een punt te maken en de lezer te vermaken, maar doe dit slechts eenmaal per alinea
 • Draag zoveel mogelijk concrete, praktische informatie over
 • Gebruik concrete voorbeelden
 • Verwijs naar specifieke producten en bedrijven om te laten zien dat je goed geïnformeerd bent
 • [Etc., de lijst gaat door]

Antwoord 'Ja' als je het begrijpt.

Het kleine intro voorkomt dat Chappie er nonsens tussen gooit als 'Ik hoop dat deze tekst gemakkelijk te begrijpen is. Ik heb mijn best gedaan om concrete voorbeelden te geven.' De laatste regel voorkomt dat je moet wachten op een hele pagina commentaar op je TOV-prompt.

Stap 3: een rollenspel

Context is bij AI-algoritmes een dingetje en de output is veel beter wanneer ChatGPT een expliciete rol heeft. Dit is de prompt die ik gebruik:

Je bent een ervaren contentmarketeer gespecialiseerd in marketingcopy voor B2B IT-bedrijven. Ik ben een marketeer bij zo'n bedrijf.

Ik laat Chappie dus de rol van mij spelen, terwijl ik de klant speel.

Stap 4: corrigeer het antwoord

Ik heb geprobeerd om alle schrijfregels van het 5-stappen schrijfproces waar ik training in geef in één prompt te stoppen en het algoritme daarmee te primen. Dit gaat altijd mis, maar nooit op dezelfde manier. Heel frustrerend.

Dus heb ik mijn TOV-prompt in 2 delen gesplitst: de prompt hierboven, die van toepassing is op alle antwoorden in de chat, en één die ik gebruik om het antwoord te corrigeren. Deze prompt is ook een lijst, maar begint met

Nu, pas je antwoord aan volgens de volgende regels:

Wat volgt is een lijst met zeer Nederlandse-specifieke correcties die een tekst veel toegankelijker en leesbaarder maken, door mij samengesteld in de loop der jaren. Weer in een lijst met bullets met concrete instructies.

Voorbeelden:

 • Vervang zinnen die beginnen met 'wanneer' of 'als' door directe vragen aan de lezer.
 • Vervang zinnen met 'kan' door een zin met een enkel werkwoord.

Als je deze te abstract maakt, zal ChatGPT ze negeren.

(wil je alle regels hebben? Ze maken deel uit van mijn 3 ChatGPT-prompts voor lekker leesbare teksten)

Ook herhaal ik vaak delen van de oorspronkelijke TOV-prompt. Want vooral Chappie negeert vrij willekeurig delen van je prompt. Heel frustrerend.

Stap 5-x: Continu aanpassen

Het GPT-algoritme verandert, dus reageert het ook steeds anders op prompts. Ook maakt GPT 4 andere keuzes dan GPT 3.5. Bijvoorbeeld: in mijn originele TOV-prompt stond: 'gebruik metaforen om een punt te maken en de lezer te vermaken, maar doe dit slechts eenmaal per alinea'. Dat liep met GPT 4 totaal uit de hand, met de meest wilde metaforen die echt helemaal nergens op sloegen. Ook kwamen er ineens uit het niets hele trossen uitroeptekens.

Een eenvoudig

Wat is op met al die lollige metaforen ineens? En geen uitroeptekens meer, ok?

gaf me een uitgebreide verontschuldiging en een zakelijker schrijfstijl.

Houd het in 1 chat

Ik doe al mijn eigen schrijfwerk in één chat (verder heb ik er 1 per klant en een paar voor research en experimenten), dus ik hoef het algoritme niet elke keer opnieuw te primen. Dit heeft een nadeel: ik heb op een gegeven moment zoveel geprompt en gecorrigeerd dat ik het spoor bijster raak. Waardoor ik soms aan Chappie moet vragen met welke tone of voice we ook alweer aan het werk waren...

Dat is het. Niks revolutionairs, maar het heeft AI-schrijven voor mij 1000x verbeterd.

P.S.

Dit artikel begon met een mail in het Engels naar een collega. Die heb ik Chappie vanochtend laten vertalen en daarna (uitgebreid) geredigeerd. Ik had je beloofd te vertellen als ik je AI-content stuurde. Vandaar.

P.P.S.: Dit zijn de dingen die ik verkoop

 1. ChatGPT-prompts voor lekker leesbare teksten (10 euro korting met code HGV10)
 2. Trainingen op het gebied van contentstrategie, bloggen (Totaal Vernieuwde ChatGPT-Editie) en LinkedIn
 3. Webinars: strategie, voorbereiding, presentatie en leadgeneratie
Je bent nu geabonneerd op boukevlierhuis.nl
Goed bezig! Doorloop de checkout om alle premium content te lezen.
Error! Abonneren lukte niet, want de link was niet geldig :-(
Welkom terug! Je bent nu ingelogd.
Error! Inloggen lukte niet :-( Wil je het nog een keer proberen?
Yessss! Je account is geactiveerd. Je kunt nu alle content bekijken.
Error! Je Stripe-checkout is niet goed gegaan.
Geregeld! Je betaalinformatie is aangepast.
Error! Betaalinformatie aanpassen is niet gelukt :-(