AI is een geweldig hulpmiddel voor contentschrijvers, maar alleen als je het voorziet van jouw unieke kennis en tone of voice - anders krijg je generieke, grijze prut die niemand wil lezen.
Naja, dat weet je. Want je waadt er iedere dag doorheen. Op LinkedIn, op je favoriete marketingblogs... Zelfs het lokale krantje hier heeft al artikelen die beginnen met 'In een wereld die steeds sneller verandert...'.
Kill me now.
Maar er is een (eigenlijk niet zo heel ingewikkelde) manier om niet als een robot te klinken en toch dikke productiviteitswinst te pakken met AI. Het heeft, zoals alles wat de moeite waard is, gewoon wat aandacht en zorgvuldig denkwerk nodig.
'Het maaiveld' is een stuk voller geworden
LinkedIn-posts die overduidelijk door AI zijn geschreven. Je herkent ze aan de nietszeggende intro's, de voorspelbare structuur en dat typische taalgebruik dat net niet helemaal klopt. O, en de overdaad aan emoji's natuurlijk.
En als je naar die posts kijkt... Echt superwaardeloos zijn ze niet. En dat is dus juist het probleem. AI maakt teksten die niemand echt irriteren, maar ook niemand echt boeien. Grijze prut. Met als complicerende factor dat iedereen ze nu kan maken. Heel snel en in grote hoeveelheden.
Dus moet jij extra moeite doen om boven het overvolle maaiveld uit te steken.
Zelfs AI kan niet van niets iets maken
Maar AI kan niet toveren met lucht. ChatGPT, Claude, Gemini – ze lijken magisch, maar zijn eigenlijk hele slimme papegaaien met hele grote rekenmachines onder hun vleugels. Ze kijken naar een gigantische hoeveelheid teksten, leren patronen herkennen en reproduceren die. Ze maken dus per definitie geen nieuwe dingen. Ze combineren bestaande dingen op een statistisch waarschijnlijke manier.
Vraag je een AI om "een blog over marketing" te schrijven zonder verdere instructies? Dan krijg je precies wat je verdient: een oppervlakkige, cliché-tekst die je concurrent ook had kunnen genereren. En waarschijnlijk op dit moment aan het genereren is.
AI's maken, kortom, wat mensen gemiddeld zo'n beetje verwachten. En dat is boring as fuck. Dus moet jij AI van dat 'rechte pad' af duwen met je unieke input: goede voorbeelden, unieke data, inzichten en visie. Zeg niet alleen wat je in grote lijnen wilt, maar precies wat je wilt. en ook hoe je het wilt.
En vooral: geef voorbeelden van je eigen beste teksten.
Je stem door een megafoon (niet in een blender)
Laat zien hoe JIJ schrijft. Want je redt het niet met een paar instructies als "maak het casual" of "zakelijk en informatief", maar door letterlijk voorbeeldteksten toe te voegen. Het liefst in grote hoeveelheden.
En als je die nog niet hebt? Of je bent niet tevreden over je toon tot nu toe? Dirty little secret: hat hoeven geen stukken van jezelf te zijn. Ik heb een tijdje terug de stem van een Amerikaanse influencer gekloond voor een Nederlandse klant. En er is zelfs een klant van me die in een workshop uitriep: "Maar Bouke, ik wil klinken zoals jij!" Zo geschiedde: deze persoon post nu op LinkedIn met mijn schrijfstijl. Kan gewoon. En hij heeft zijn eigen inhoud, zijn eigen visie en hij doet zijn eigen handmatige edits (had ik in dit stuk al gezegd DAT ER NOOIT NEVER EVER IETS UIT EEN AI ONLINE MAG ZONDER MENSELIJKE REVIEW? Nee? Nou, bij deze dan).
Dus gooi er vooral The Song of the Sausage Creature van Hunter S. Thompson in en kijk wat dat doet met je blog over multicloud-architectuur.
Je geheime wapen: Claude, niet ChatGPT
In mijn ervaring doet Claude dit veel beter dan ChatGPT. Niet omdat het model achter Claude beter is (AI-experts vertellen me dat dat niet zo is - en ik geloof ze, want ik ben een AI-gebruiker, geen expert), maar omdat de app van Claude veel beter is in het verwerken en nabootsen van voorbeeldmateriaal.
Heb je weleens gemerkt dat ChatGPT soms in een soort standaardmodus terugvalt, zelfs als je duidelijke instructies geeft? Het lijkt alsof het model zijn eigen voorkeursstijl heeft die telkens weer bovenkomt. Claude blijft veel trouwer aan jouw voorbeelden.
Binnen Claude hoef je je voorbeeldteksten ook niet iedere keer mee te geven. Je kunt een 'project' opzetten binnen Claude, waarin je voorbeelden van je schrijfstijl, je tone of voice en specifieke instructies voor je content bewaart. Dit project kun je steeds opnieuw gebruiken, zodat je niet iedere keer opnieuw hoeft uit te leggen wie je bent en hoe je schrijft.
(ChatGPT heeft inmiddels ook 'projects' die heel erg lijken op die van Claude, maar daar heb ik nog niet uitgebreid genoeg mee gespeeld om er een mening over te hebben - een voordeel van ChatGPT is dat je met een 'custom GPT' een bot kunt opzetten voor hele specifieke taken, iets wat in Claude dan weer niet kan. Je hebt, kortom, minimaal 2 betaalde AI-abonnementen nodig)
De 15-minuten-aanpak om met AI te schrijven en toch nooit meer als AI te klinken
Doe dit om een Claude-project inrichten dat jouw persoonlijke content-assistent wordt (en niet klinkt als al die andere LinkedIn-bro's):
Stap 1: Verzamel je beste stukken
Zoek 3-5 van je beste teksten op. Teksten waarvan je weet: dit is 100% mijn stem. Dit kunnen blogposts zijn, nieuwsbrieven, of zelfs lange LinkedIn-updates. Kwaliteit gaat boven kwantiteit – beter één stuk dat helemaal "jij" is dan tien middelmatige stukken.
Stap 2: Maak aanvullende stijlregels
Stel een lijst op van concrete do's en don'ts. Dat zijn de algemene taaldingetjes waar je een hekel aan hebt. Bij mij bijvoorbeeld:
- Gebruik 'ook' in plaats van 'tevens'
- Gebruik 'misschien' in plaats van 'wellicht'
- Gebruik 'maar' in plaats van 'echter'
- Vermijd woorden als 'heel', 'extreem' of 'erg'
- Begin geen zinnen met 'door' of 'als'
- Geen title case in koppen
En het zijn die dingetjes die jou jou maken:
- Gebruik af en toe een scheldwoord
- Gebruik hoofdletters om de nadruk te leggen op belangrijke principes, bijvoorbeeld: 'had ik in dit stuk al gezegd DAT ER NOOIT NEVER EVER IETS UIT EEN AI ONLINE MAG ZONDER MENSELIJKE REVIEW? Nee? Nou, bij deze dan.'
- Etc.
Hoe specifieker, hoe beter. Maar geef je Claude te veel instructies, dan zie je dat het algoritme bepaalde instructies belangrijker gaat vinden dan andere en dat je dus alsnog title case krijgt of passieve werkwoorden. Je kunt dan bepaalde instructies als 'belangrijk!' gaan markeren, maar je kunt beter snoeien en alleen de dingen laten staan die er echt toe doen. En nogmaals: voorbeelden werken in Claude altijd beter.
Stap 3: Bouw je Claude-project
Maak een nieuw Claude-project aan. In de 'knowledge' van dit project upload je je voorbeeldteksten als context. Nu hoef je die niet steeds opnieuw te delen – Claude onthoudt ze binnen dit project.
Zet in de 'project instructions' hoe je wilt dat het project werkt. Bijvoorbeeld:
"Dit project moet me helpen met het schrijven van LinkedIn-posts en blogs in mijn persoonlijke stijl. In dit project heb ik voorbeelden van mijn schrijfstijl geüpload. Gebruik deze als basis voor alle content die je voor me schrijft, maar gebruik ze alleen als voorbeeld voor de vorm en hergebruik de inhoud niet. Volg daarnaast strikt deze specifieke regels: [voeg je stijlregels toe]."
Nu heb je in een kwartier een persoonlijke content-assistent gemaakt die je stijl kent en (min of meer - het blijft een AI) toepast. Je hoeft niet meer iedere keer je voorbeelden en regels uit te leggen – gewoon naar je project gaan en direct aan de slag.
Oh, je dacht dat werken met AI ingewikkeld en technisch en moeilijk en zo was? Dat ik het alleen kon omdat ik een soort van unique shining genius ben of zo? Tuurlijk niet. Ik kan de dingen die ik kan om dezelfde reden dat andere mensen die dingen kunnen de dingen kunnen die ze kunnen: omdat ze uren, dagen, weken, maanden, jaren, decennia hebben lopen klootviolen met dingen. Dus jij kan dat ook.
(en ja, dit blog is voor een groot deel door Claude geschreven, maar een zin zoals die hierboven? Die voeg ik met de hand toe, want die is wel erg ver verwijderd van het grijze gemiddelde - dat is die laatste 10% handwerk die je stuk 100% beter maakt)
Het verschil tussen grijs en goud is...
JIJ.
De kracht van AI-content ligt niet in het vervangen van jou, maar in het schalen van jou. Door AI te voeden met jouw unieke inzichten, stijl en voorbeelden, creëer je een tool die jouw creativiteit versterkt in plaats van vervangt.
AI is de technologie die uiteindelijk dan toch inhoud en vorm van elkaar lijkt te gaan scheiden: de vorm mag dan grotendeels uit een algoritme komen, de inhoud komt nog altijd uit jouw hoofd.
Gebruik AI dus niet omdat het kan, maar omdat het je helpt jouw gedachten en visie vorm te geven. En dus met goede content maken, niet alleen met meer content.
Want als we het over 'schrijven' hebben, hebben we het al lang niet meer over 'woorden achter elkaar zetten'. Het gaat om zien wat een goede tekst is en weten wat je moet verbeteren. En dan - en dit is een enorm verschil met hoe we vroeger schreven (als in: vorig jaar haha) - die feedback niet alleen verwerken in het stuk waar je mee bezig bent, maar ook in je prompts en je AI-tools.
In je proces, kortom.