Weekblog 5 (Week 7, 2020): Het concept 'vakantie', winterstormen, etc.

'Vakantie' is voor ondernemers een lastig begrip.

'Vakantie' is voor ondernemers een lastig begrip. Even iets minder voor klanten bezig zijn en iets meer tijd hebben met je gezin: heerlijk. Maar, er liggen ook altijd dingen waar je in de normale hectische werkweek niet aan toe komt. Zoals schrijven en aan je site knutselen.

Daarover later meer. Eerst deel ik even een observatie met je.

De rol van external contributor: lastig en heerlijk tegelijk

Mijn rol in de meeste teams is die van external contributor. Ik word ingehuurd voor mijn specifieke expertise, of om een capaciteitstekort op te vangen. En meestal een beetje van allebei. Het komt er meestal op neer dat mijn inzet niet fulltime is en ook nog eens een keer variabel. Dat maakt plannen lastig. Wanneer ga je naar kantoor en wanneer werk je vanuit huis? Hoe blok je tijd voor je eigen projecten (administratie, website, eigen marketing, acquisitie, dichtbundel...) als klanten je in principe altijd kunnen bellen? Echt een uitdaging, maar wel eentje waarmee ik de laatste 16 jaar vrij aardig heb leren omgaan (in het begin combineerde ik mijn bedrijf met baby's. Die zijn nog veel moeilijker te plannen dan klanten...). Toch kleun ook ik nog wel eens mis en kom ik er halverwege de dag achter dat ik door mijn werk heen ben. Maar ja, kilometers al gemaakt, etc... Ik ben er de freelancers niet naar om de overgebleven uren dan te gaan vullen met 'busywork' of 'work for work's sake', zoals Tim Ferriss dat noemt. Dus rijd ik naar huis en doe ik daar nog wat voor andere klanten of voor mezelf.

Maar wel met het gevoel dat mijn werkdag een beetje in duigen is gevallen. En dat had ik veel deze week.

Lege woensdagochtend? Bloggen!

Maar, zoals ieder nadeel had ook dit zijn voordeel. Zo openbaarde zich ineens een helemaal lege woensdagochtend die ik gebruikte om eindelijk mijn aantekeningen uit te werken voor een artikel dat ik mijn social media-volgers al vorig jaar beloofd had: 'Feedback geven op een tekst: zo doe je dat'. Het stuk was bedoeld om 9 grote tekstschrijversfrustraties in de communicatie met opdrachtgevers om te zetten in nuttige lessen om het voortaan beter te doen.

Ik plande het stuk in voor publicatie op donderdagochtend en het ging meteen als een dolle. Altijd erg leuk om te zien dat je met een artikel een snaar raakt. Veel reacties kwamen van collega-schrijvers, waarvan er eentje zelfs voorstelde om het stuk voortaan 'als bijsluiter' mee te sturen met opgeleverde teksten. En als klap op de vuurpijl nam Marketingfacts (bij monde van de onvolprezen en door mij zeer bewonderde Kari-Anne Fygi, die daar sinds kort eindredacteur is) contact met me op. Of ze het mochten overnemen. Het stuk staat nu dus ook hier (met gitaarversterker in de header image. Goed bezig, Marketingfacts!).

Van klikken naar tikken: een hele reis

Verder gaat het met deze site nu echt de goede kant op. Voor jullie zal er nog niet zo geweldig veel veranderd zijn, maar in mijn hoofd zijn inmiddels de juiste verbindingen gelegd. De overstap van het 'bij elkaar klikken' van een site in WordPress naar het echt programmeren is een enorme omschakeling. En ik heb nu het gevoel dat ik in mijn hoofd die omschakeling aan het maken ben, waardoor de fysieke veranderingen aan de site elkaar ook steeds sneller opvolgen. Bovendien heb ik de structuur voor mijn dienstenpagina zo opgezet, dat hij volledig herbruikbaar en configureerbaar is. Dat betekent dat de rest van de pagina's (in het contentmodel zitten op het moment, naast 'diensten', ook 'expertises', 'klanten', 'projecten', 'branches', 'bureaus', 'artikelen', 'curation items' en 'veelgestelde vragen' - daar wil je niet iedere keer een apart template voor bouwen) vrij snel te realiseren zijn.

Dan is er natuurlijk nog wel de kwestie van contentmigratie. En duizend technische dingen, zoals SEO, blogcommentaren, contactformulieren, personalisatie, cookies... Enfin, genoeg te doen. Gelukkig heb ik 'vakantie' en dus tijd om te werken.

(Oh, en de foto hierboven nam ik in Wierum, waar ik met wat collega's even storm Chiara meemaakte op de zeedijk. Ik ben geen fotograaf, maar ik probeer iedere week dit blog te voorzien van een foto die ik daadwerkelijk die week zelf genomen heb)

Je bent nu geabonneerd op boukevlierhuis.nl
Goed bezig! Doorloop de checkout om alle premium content te lezen.
Error! Abonneren lukte niet, want de link was niet geldig :-(
Welkom terug! Je bent nu ingelogd.
Error! Inloggen lukte niet :-( Wil je het nog een keer proberen?
Yessss! Je account is geactiveerd. Je kunt nu alle content bekijken.
Error! Je Stripe-checkout is niet goed gegaan.
Geregeld! Je betaalinformatie is aangepast.
Error! Betaalinformatie aanpassen is niet gelukt :-(