Weekblog 3 (Week 5, 2020): De kracht van samenwerken

Vergaderen in café Veldzicht, keihard terug in Leusden en diepe gedachten over het kiezen van je klanten en het werken in multidisciplinaire teams. Wat een week.

"Dat ziet er niet echt uit als marketingwerk," observeerde een technische collega toen ik mijn laptop opensloeg en er een zwarte achtergrond verscheen met codebestanden in de vrolijke 'highlight'-kleurtjes die programmeurs zo goed kennen. Dat klopte natuurlijk.

Als consultant sla ik vaak de brug tussen business en techniek. Eén van de manieren om dat te doen is een domeinmodel. Dat begint meestal als een simpel blokkendiagram van de belangrijkste begrippen in het proces van een bedrijf, maar om het bruikbaar te maken voor techneuten moet het strakker gedefinieerd worden. Daarom experimenteerde ik de afgelopen tijd, samen met onze software-architect, met het coderen van het domeinmodel in JSON Schema. Ik had al eerder in JSON gewerkt, maar Schema was nieuw voor me. Het bleek uitstekend gereedschap om objecten, velden en relaties heel precies te definiëren. En zoals dat altijd gaat als je je dwingt om iets heel precies op te schrijven, kwamen er inconsistenties, conflicten en onbeantwoorde vragen boven. Een nuttige oefening dus, die van alle betrokkenen inlevingsvermogen en kritisch denkvermogen vroeg.

"De lunch staat op het biljart"

Een deel van onze activiteiten verplaatsten we trouwens van kantoor naar Café Veldzicht, omdat de verbouwing ons op het HZPC-terrein domweg niet genoeg ruimte liet. En het café was, het zal ook eens niet, in verbouwing. Maar goed, hoe vaak is het jou overkomen dat er tijdens een softwaredemo gemeld wordt dat 'de lunch op het biljart staat'. Dus die ervaring neem ik maar mooi mee :-)

Keihard terug in Leusden

Verder waren dit ook de weken waarin ik, naast mijn analysewerk in Friesland, weer helemaal terug was bij Reputations in Leusden. En inmiddels ben ik er wel achter dat het sfeertje daar vrij uniek is. Waar je als consultant normaal erg druk bent met het meenemen van de organisatie in je visie en plannen, ben je bij Reputations vooral bezig met zorgen dat je de rest van de tent een beetje bijhoudt... Nog nooit heb ik een bedrijf meegemaakt dat zulke bizarre humor en zulke... nou ja, we zullen het maar 'losse omgangsvormen' noemen (je moet waarschijnlijk bij een marketingbureau gewerkt hebben om te weten wat ik hiermee bedoel) combineert met het keer op keer realiseren van het vrijwel onmogelijke. Goede content, gisteren afgeleverd, op basis van bijna-geen-briefing is daar aan de orde van de dag. En dat lukt alleen maar omdat iedereen altijd vol gas gaat. Soms krakend en piepend en vaak hardop klagend, maar het gebeurt. Een paar weken hard knallen voor deze bijzondere tent werd gisteravond bekroond met mijn onverwachte aanwezigheid bij het nieuwjaarsdiner in Utrecht... Een beetje slaap moet ik dus nog wel inhalen dit weekend.

Kies de klanten die bij je visie passen

Maar het leukste gesprek dat ik deze twee weken had was met een eigenaar van een developmentbureau in Zwolle. Op zoek naar sponsors voor mijn geliefde 038 Digital spreek ik af en toe af met ondernemers uit de Zwolse wereld van Digital en Marketing en, of die bedrijven nou uiteindelijk sponsor worden of niet, het zijn altijd mooie uitwisselingen. Voor hem was het werken als ZZP'er (en dus altijd in een situatie die door iemand anders is bedacht en ingericht) helemaal niks. Hij verkoos de controle van een eigen bureau, met eigen mensen en een eigen kantoor. En hij maakte er een succes van, op zijn eigen voorwaarden. En hij vertelde ook dat hij recent de keuze had gemaakt om alleen nog projecten aan te pakken die pasten bij zijn visie, hoewel hij nog wel wat moeite had gehad om dat aan zijn bestaande klanten uit te leggen. Dat vind ik dus echt geweldige verhalen, en ik herken er iets in wat ik bij vrijwel al mijn collega-ondernemers zie. Want hoewel veel ondernemers hun succes, bewust of onbewust, afmeten aan hun inkomen of vermogen, gaat het in den beginne nooit om het geld. Je bent ondernemer, omdat je jouw dingen op jouw manier wilt doen.

Maar mag ik straks nog wel?

En mijn manier, daar ben ik inmiddels wel achter, is om voor mezelf te werken. Voor meerdere klanten tegelijk, in verschillende rollen, op verschillende plekken, veel vanuit huis en filevrij. En mijn opdrachtgevers vinden dat ook fijn, omdat ze mijn expertise kunnen bijschakelen als ze hem nodig hebben en me niet hoeven te betalen als ze me niet nodig hebben. Helaas lijkt dat in politiek Den Haag even niet zo'n populaire regeling... Met groeiende zorg kijk ik dus naar wat er daar aan... ehm, 'interessants' gezegd en geschreven wordt over de arbeidsmarkt. Maar daar ga ik hier niet een heel betoog over opzetten, want er zijn mensen die dat veel beter kunnen. Lees dus vooral het lange artikel waarin mede-Zwollenaar Pierre Spaninks het advies Borstlap met de grond gelijk maakt.

De kracht van samen werken

Maar goed, eigenlijk wilde ik iets belangrijkers met jullie delen. Tenslotte is zo'n weekblog geinig als dagboek en om te mopperen over hoe druk je het hebt, maar soms heb je gedurende zo'n werkweek ook iets diepere gedachten...

Ik had het er hierboven al even over (en ik meld het wel vaker): ik doe heel veel verschillende dingen tegelijk. Dat heeft nadelen (zeker als je toch al verstrooid van aard bent), maar ook enorme voordelen. Ik zie namelijk in een gemiddelde werkweek heel erg veel verschillende mensen.

Mijn werk brengt me tegenwoordig in direct, persoonlijk contact met moleculair biologen , aardappelveredelaars, businessanalisten, managers van ieder slag en soort, schrijvers, filmmakers, interviewers, studenten, verkopers, programmeurs, IT-beheerders, vormgevers, risicomanagers, data scientists, UX-ontwerpers... En dan heb ik het alleen over hun huidige functie en niet over de honderden jaren gebundelde ervaring die deze mensen overal waar ze komen meebrengen. Of het feit dat ze, naast mijn collega, ook nog vader, moeder, mantelzorger, muzikant, dj, voetbalkenner, autorestaurator, vogelaar of ouderling zijn.

Als je hier over na denkt, en je neemt de moeite om te luisteren naar wat mensen te vertellen hebben, ontdek je wat een enorme rijkdom het is om met mensen samen te mogen werken.

Ik spreek je volgende week!

Je bent nu geabonneerd op boukevlierhuis.nl
Goed bezig! Doorloop de checkout om alle premium content te lezen.
Error! Abonneren lukte niet, want de link was niet geldig :-(
Welkom terug! Je bent nu ingelogd.
Error! Inloggen lukte niet :-( Wil je het nog een keer proberen?
Yessss! Je account is geactiveerd. Je kunt nu alle content bekijken.
Error! Je Stripe-checkout is niet goed gegaan.
Geregeld! Je betaalinformatie is aangepast.
Error! Betaalinformatie aanpassen is niet gelukt :-(