Cijfers over de effectiviteit van marketingcommunicatie. En ze zijn niet zoals je dacht.

Dit stuk van David van Schaik op LinkedIn vestigde mijn aandacht op het rapport Media in Focus, dat in oktober is uitgebracht door de IPA (de Engelse vereniging van marketingbureaus).

In zijn stuk heeft David het over het belang van de balans tussen brand building voor de lange termijn en activatie voor de korte termijn. De vertaling daarvan naar B2B marketing- en salesfunnels geeft nog wel eens problemen, omdat Marketing vooral bezig is om leads af te leveren aan Sales, terwijl die leads dan voor de verkopers moeilijk te converteren zijn.

Dit wordt volgens hem gedeeltelijk veroorzaakt doordat leads reageren op de verkeerde prikkels: de mensen van de marketing automation verzinnen allerlei incentives om een lead door het proces te trekken, maar ze vergeten dat er, om uiteindelijk een klant binnen te halen, een solide basis van vertrouwen in het merk moet zijn.

Alleen, dat is stukken moeilijker in analytics te laten zien… Ziehier het probleem.

Klassieke media zijn helemaal terug van nooit weggeweest

Maar doorklikken naar het rapport zelf brengt nog veel meer interessante gegevens. Naast de conclusie dat er inderdaad een gezonde balans (60-40) moet zijn tussen merkbouwen en activatie, concludeert het rapport dat massacampagnes nog steeds, ondanks al het geklets van online-goeroes zoals ik, de meest effectieve manier zijn om aan nieuwe klanten te komen.

De tweede conclusie is dat niet alleen de effectiviteit van online campagnes hoger is geworden door betere meet- en targetingmiddelen. Ook de klassieke massamedia hebben door inzet van digitale middelen aan slagkracht gewonnen.

‘TV is still the most effective medium, concludeert het rapport. En ‘mass media is working better than ever’. Voor het bouwen aan je merk, dan. Voor activatie op de korte termijn zijn e-mail en SEA de meest effectieve kanalen.

Iets om over na te denken.

Download hier het rapport.

Maandelijks de beste artikelen in je mailbox?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *