Solarz: risico is de kern van marketing

Bouw een marketingmachine die gecontroleerde risico's neemt en jou daarvoor beloont.

De beschouwingen van Tadek Solarz (Creative Marketing Group) zijn altijd de moeite waard. Dit keer pakt hij een frustratie bij de kop waar ik ook vaak tegenaan loop: marketeers die wel hele marketingsystemen opbouwen en heel veel geld uitgeven, maar die vervolgens niet de moed hebben om content in die molen te gooien die ook echt rimpels in de vijver maakt.

Over één ding moet ik het met Solarz oneens zijn. Hij zegt: 'Het bedenken van iets nieuws is niet alleen moeilijk, het is ook riskant.' Ik geloof daar niet in. Ideeën zijn er altijd, zeker als je met een goed creatief bureau werkt.

De crux van de zaak is dat je een infrastructuur moet hebben die jou in staat stelt ideeën uit te proberen zonder een groot neerwaarts risico. Een goed functionerende conversatie- en brandingmachine met een duidelijke eigen stem helpt daarbij.

Kijk bijvoorbeeld naar Bol.com, dat gewoon per ongeluk een dildo kan opsturen in plaats van kinderkleertjes. Of een pakketje waar per ongeluk een aangebroken condoomverpakking in zit. Ze komen ermee weg. Sterker nog: ze halen er positieve aandacht uit, terwijl zwakke merken als NS of KPN bij het minste of geringste op de social media-pijnbank gaan.

Ik denk dus niet dat marketeers per se te weinig risico nemen. Risico nemen an sich vind ik geen deugd. Ik denk wel dat veel marketeers veel te druk zijn met hun productie en hun data, de 'machine', en veel te weinig met hun merk. Want een sterk merk stelt je in staat om te experimenteren en risico's te controleren.

Marketingsucces is gebaseerd op risico
De discussie over het belang van data, het internet, persona’s en een mogelijke toekomst met AI verhult het gebrek aan originaliteit en de rol van de menselijke factor. Het is misschien wel geestelijke armoede die ervoor zorgt dat de marketingblik inmiddels volledig gericht lijkt te staan op de belo…
Je bent nu geabonneerd op boukevlierhuis.nl
Goed bezig! Doorloop de checkout om alle premium content te lezen.
Error! Abonneren lukte niet, want de link was niet geldig :-(
Welkom terug! Je bent nu ingelogd.
Error! Inloggen lukte niet :-( Wil je het nog een keer proberen?
Yessss! Je account is geactiveerd. Je kunt nu alle content bekijken.
Error! Je Stripe-checkout is niet goed gegaan.
Geregeld! Je betaalinformatie is aangepast.
Error! Betaalinformatie aanpassen is niet gelukt :-(