Recensie: Handboek WordPress 4.0

Dit boek geeft je alle informatie die je nodig hebt om zelf een WordPress-site te gaan maken. Maar voor wie is het eigenlijk bedoeld?

UPDATE (december 2022): het Handboek Wordpress is inmiddels in zijn zesde editie!

Het Handboek WordPress 4.0 van DirkJan van Ittersum geeft je alle informatie die je nodig hebt om zelf een WordPress-site te gaan maken. Maar voor wie is het boek eigenlijk? En kun je dat niet allemaal gewoon online vinden?

Ondanks de stortvloed aan gratis online informatie die ons overspoelt blijven er boeken uitkomen over computer- en internetgerelateerde onderwerpen. Vaak zijn uitgevers dan zo aardig om mij een exemplaar te sturen. Zo ook het Handboek WordPress 4.0.

Voor wie is dit boek?

Er is een Fundamentele Vraag die me bezighoudt: voor wie is zo’n boek eigenlijk? Wie is de doelgroep? De schrijver stelt in het voorwoord, onder het kopje ‘Uw profiel’, onder meer het volgende over zijn ideale lezer:

  • U hebt ervaring met computers. U kunt Windows of Mac OS bedienen. Ook lukt het u om software te installeren en bestanden te beheren
  • U gebruikt internet veelvuldig. U bezoekt vaak websites en gebruikt webdiensten zoals Facebook, Twitter of Google Docs. Het werken met dergelijke diensten gaat u goed af.
  • U vindt het leuk om dingen uit te zoeken, bijvoorbeeld door te speuren op fora of andere websites.

Het probleem is: ik ken een heleboel mensen die prima aan dit profiel voldoen en die toch al bij hoofdstuk 1 (waarin de lezer al meteen met FileZilla en FTP aan de gang moet) gillend zouden wegrennen. Om een eigen WordPress te installeren, aan te passen en te onderhouden heb je net iets meer nodig dan wat hierboven staat. Ik zit hier niet te beweren dat je WordPress beter aan professionals kunt overlaten (voordat jullie denken dat ik hier voor mijn eigen kraam sta te spreken), maar ik denk dat de mensen die er echt mee bezig gaan zich ook prima redden met wat er online al te vinden is. Daarmee denk ik dat de groep mensen die uiteindelijk qua kennis- en ambitieniveau uit de voeten zullen kunnen met dit boek klein is.

Solide info

Enfin, verder is er met het boek weinig mis. Afgezien van de dt-fout in de eerste zin van het voorwoord dan. De geboden informatie zou meer dan genoeg moeten zijn om de beginnende WP-bouwer op weg te helpen. In 8 hoofdstukken en drie appendices staat heel veel informatie opeengepakt. Ik ga er niet uitgebreid doorheen lopen, maar de informatie is voor zover ik het kan bekijken solide en zo actueel als een papieren boek kan zijn (vooral als het een half jaar na toezending besproken wordt - waarvoor nogmaals mijn excuses).

Opbouw

De opbouw van het boek is als volgt:

  1. Kennismaken met WordPress
  2. WordPress installeren
  3. Het dashboard verkennen
  4. Instellingen
  5. Werken met content
  6. WordPress verder inrichten
  7. Thema's
  8. WordPress uitbreiden met plug-ins
  • A. Uw WordPress-site verhuizen
  • B. Meer domeinen aansturen met multisite
  • C. Sites met thema’s voor WordPress

Die laatste appendix is trouwens heel fijn, omdat het geen droge opsomming is van webadressen, maar omdat Van Ittersum ook een beschrijving en een waardering geeft van de sites. Er stonden er ook een hoop bij die ik nog niet kende. Altijd handig.

Vragen over de volgorde

Omdat is gekozen om met de installatie te beginnen, zit het ingewikkeldste stuk wel vooraan. Dat is volgens mij niet helemaal representatief voor hoe de meeste mensen een systeem leren gebruiken. In de praktijk zie je toch dat mensen als gebruiker op een site van iemand anders (of op wordpress.com) beginnen met het plaatsen en aanpassen van content om vervolgens via het installeren van themes en plugins uit te komen bij installatie en dan pas bij multisite, verhuizingen of bij het zelf maken van een theme. Bij die laatste halte ben ik overigens zelf nooit aangeland. Mijn bescheiden mening is dat het maken van een theme weliswaar leuk en leerzaam is, maar dat je - tenzij je een solide parent theme als Genesis gebruikt - drie keer na moet denken voordat je je eigen werkstukje in productie gaat inzetten. De kans op serieuze fuckups op het gebied van beveiliging, performance en SEO is daarvoor gewoon te groot.

Kopen of googlen

Ook verder blijven mijn twijfels over het boek. Alles wat erin staat - en heel veel meer - kan gratis online gevonden worden en degene die handig genoeg is om WordPress te installeren is ook zeker handig genoeg om de benodigde info bij elkaar te googlen. Aan jou de keuze....

Je bent nu geabonneerd op boukevlierhuis.nl
Goed bezig! Doorloop de checkout om alle premium content te lezen.
Error! Abonneren lukte niet, want de link was niet geldig :-(
Welkom terug! Je bent nu ingelogd.
Error! Inloggen lukte niet :-( Wil je het nog een keer proberen?
Yessss! Je account is geactiveerd. Je kunt nu alle content bekijken.
Error! Je Stripe-checkout is niet goed gegaan.
Geregeld! Je betaalinformatie is aangepast.
Error! Betaalinformatie aanpassen is niet gelukt :-(