Eenvoudig meer geld verdienen via je website, stap 3b/5: wees lief voor je mobiele gebruiker

1428656_41869415Je hebt een website en je SEO is op orde want wordt goed gevonden via Google. Het gaat dus eigenlijk best lekker met je online marketing. Maar het kan altijd beter, bijvoorbeeld door nog eens kritisch naar je site te kijken. Vierde stap: wees lief voor de mobiele gebruiker.

Vorige week zei ik dat wel op je website even klaar waren nu, maar ik heb nog 1 extra puntje voordat we naar het ontvangen van en reageren op emails gaan kijken: denk ook eens aan de mobiele gebruiker.

Kleine beeldschermen

Websites worden meestal gemaakt achter grote beeldschermen, maar ze worden bekeken op allerlei apparaten. Zeker als u ook gebruik maakt van buitenreclame of folders zullen mensen niet altijd een computer bij de hand hebben als hun belangstelling voor uw product gewekt wordt.

Nog even geen nieuwe website

Het mooiste is natuurlijk een site die op alle apparaten 100% goed werkt (responsive, noemen we dat in techneutenland), maar dat kost tijd. Voer daarom voor snel resultaat zonder compleet verbouwde website de volgende kleine wijzigingen door:

1. Maak de tekst kort en bondig

Niemand wil hele lappen tekst lezen op zijn telefoon. Bovendien hebben we helemaal niet zo veel tekst nodig. Zie daarvoor stap 1.

2. Gebruik een iets groter lettertype

Inzoomen is weer een extra handeling en we zijn juist het aantal handelingen dat een klant moet doen aan het beperken. Zoals ik in de vorige stap schreef: ieder klusje dat je je bezoeker geeft maakt de kans dat hij afhaakt groter.

3. Verwijder animaties en grote afbeeldingen

Ondanks alle beloften van telecomaanbieders zijn mobiele internetverbinding nog vaak erg traag. Staat je homepage dus vol met productafbeeldingen en video’s of moeten er animaties worden opgestart, dan verliest je mobiele klant zijn geduld en klikt terug naar de Google-resultaten op zoek naar een concurrent met een site die het wel doet.

4. Vermeld duidelijk je telefoonnummer en maak er een ‘tel:’-link van

Een klant die je website op zijn telefoon bekijkt, heeft zijn telefoon dus al in zijn handen. Dan kun je hem wel een formulier laten invullen, maar zou het niet veel handiger zijn als hij je meteen kon bellen? De meeste mobiele browsers ondersteunen de ‘tel:’ syntax. Dat wil zeggen dat je, als je je telefoonnummer als volgt vermeldt (sorry voor de code – laat het vooral aan je webbouwer over als je niet bekend bent met HTML):

<a href=”tel:+31612388426″>Bel Bouke nu</a>

Een dergelijke link krijgt:

Bel Bouke nu

Met een grote, dikke, vette knop wordt het natuurlijk nog mooier:

button (1)

Volgende stappen

Ok, nu zijn we echt klaar met je site. Voer je tips Morgen en donderdag krijg je nog twee tips over het afhandelen van binnenkomende contactverzoeken. 5 Tips (nou ja, 6 dus eigenlijk…), bij elkaar een halve dag werk, en je haalt zeker meer business binnen via je site.

Maandelijks de beste artikelen in je mailbox?