Dvorak. Het toetsenbord, niet de componist.

qwerty
Qwerty-indeling

Ik typ. Ik typ veel en ik typ snel. Ik typ sneller dan ik schrijf (ook als ik schrijf met de hyperzachte potloden die ik speciaal bij de kunstenaarswinkel haal) dus kan ik al typend mijn gedachten beter bijhouden dan schrijvend. Maar typen is niet altijd een onverdeeld genoegen.

Een jaar of vijftien geleden heb ik blind leren typen. Op een qwerty-toetsenbord, uiteraard. Maar hoe meer en hoe sneller je gaat typen, hoe raarder die indeling wordt. Vooral als je lange woorden met veel E’s typt (in het Engels is ‘stewardesses’ het klassieke voorbeeld) heb je boven een bepaalde snelheid het gevoel dat je een knoop in je vingers aan het leggen bent.

Screen Shot 2013-05-28 at 9.55.22 AM
Simplified Dvorak
Screen Shot 2013-05-28 at 10.35.11 AM
Colemak-indeling

Ik ben niet de eerste die daar achterkomt en er zijn vele alternatieven voor de standaard qwerty-indeling. De bekendste daarvan is Dvorak (‘simplified Dvorak’, eigenlijk). Verder lijkt het erop dat de ‘Colemak’-indeling iets van een fanbase heeft. Andere indelingen worden door mijn Mac, om het over mijn Android-telefoon nog maar niet te hebben, niet ondersteund dus die wil ik niet overwegen. Dvorak is ook de enige indeling waarvoor eventueel toetsenbordlabels beschikbaar zijn voor het beplakken van je oude qwerty-meuk. Want blind typen, zo bleek bij de avonturen waarover ik u hier ga vertellen, bestaat in gradaties. Zo af en toe (als je een sneltoets zoekt, bijvoorbeeld, of als je noodgedwongen even met minder vingers toe moet) is het best aardig om te kunnen kijken waar de letters ook alweer zaten.

De filosofie achter Dvorak is simpel: qwerty is ontworpen voor typemachines. Typemachines hebben hardwarematige beperkingen (letterhamertjes die in de knoop kunnen raken) en het toetsenbord is ontworpen om daar rekening mee te houden. Computers hebben die beperkingen niet, dus is het onzinnig om op een computer met een suboptimaal toetsenbord te werken. Dus begon Dr. August Dvorak in de jaren ‘30 van de vorige eeuw ermee om de acht meest gebruikte letters (in het Engels) op de rustposities van de vingers te plaatsen. De rest van de letters en leestekens werd daar omheen gegroepeerd op zo’n manier dat de sterkste vingers het meest belast zouden worden en dat de belasting tussen de handen werd afgewisseld.

Feit: het overschakelen naar een ander toetsenbord kost nogal wat moeite is een hel. Ik wilde dus eerst wel eens weten of het de moeite waard zou zijn. Al googlend kom je, zoals dat gaat op internet, duizend meningen en weinig verifieerbare feiten tegen, maar ik vond wel deze Keyboard Layout Analyzer. Dit geinige stukje software kon gelukkig veel vragen beantwoorden:

  • Is Dvorak echt zo veel beter dan qwerty?
  • En is Colemak inderdaad nóg beter dan Dvorak (en is het de moeite waard om zo’n exotische variant te gaan gebruiken?)
  • Gelden alle inzichten wat betreft toetsenbordindeling, toch primair allemaal voor het Engels ontwikkeld, ook voor het Nederlands?

Kort gezegd: ja, niet echt (en dus: nee) en ja.

De analyzer neemt een stuk tekst naar keuze van de gebruiker (ik heb even de eerste paragrafen van dit stukje gebruikt, maar ik krijg met recensies, korte verhalen en technische artikelen steeds vergelijkbare resultaten) en kijkt welke bewegingen de vingers moeten maken om dat stuk te typen. Hij berekent vervolgens een rapportcijfer op basis van de gemaakte toetsenbordmeters, het evenwichtige gebruik van vingers en de werkverdeling tussen de beide handen. Qwerty komt consequent rond de 5 uit en Dvorak (het verschil tussen ‘simplified Dvorak’ en ‘programmer Dvorak’ zit hem in de plaatsing van de haakjes – programmeurs gebruiken nogal veel haakjes en hoe meer je die tekens dus gebruikt, hoe beter programmer scoort t.o.v. simplified) en Colemak maken elkaar niet zo veel rond de 6,4. De Capewell-indeling komt meestal als beste uit de bus, maar die valt voor mij onder de ‘exotische varianten’.

Screen Shot 2013-05-28 at 9.50.12 AM
Rapportcijfers keyboard analyzer

De analyzer geeft aan dat de vingers bij qwerty 38,5 meter hebben afgelegd, bij Simplified Dvorak 24,5 (een verschil van 36 procent!!!) en bij Colemak 22,2 (een winst t.o.v. Dvorak van nog eens 9%).

Screen Shot 2013-05-28 at 9.52.44 AM
Belasting per hand
Screen Shot 2013-05-28 at 9.52.56 AM
Belasting per vinger
Screen Shot 2013-05-28 at 9.53.15 AM
Aanslagen per toetsenbordrij
Screen Shot 2013-05-28 at 9.53.35 AM
‘Heat map’ qwerty
Screen Shot 2013-05-28 at 9.53.46 AM
‘Heat map’ Simplified Dvorak

Op de eerste grafiek zie je goed terug wat je als je vaak hele dagen typt al weet: de qwerty-layout belast de (zwakkere) linkerhand veel meer dan de rechter. Dvorak slaagt er wonderwel in de belasting evenredig te verdelen en Colemak kiest ervoor om de sterkere rechterhand meer werk te laten doen. Beide alternatieven scoren hier dus veel beter dan het traditionele toetsenbord.

Nog een grafiekje, nu per vinger uitgesplitst. Wat meteen opvalt is de onevenredige belasting van de linker middelvinger in zowel qwerty als Dvorak. Dat komt door ons veelvuldige gebruik van de letter e. Dvorak doet het echter wel beter dan qwerty wat de plaatsing van de e betreft, want bij qwerty moet de middelvinger een rij omhoog, bij Dvorak zit de e in de rustpositie. Colemak heeft de e rechts. Dvorak belast de rechter ringvinger, die verantwoordelijk is voor de n, relatief zwaar. Maar ook daar betreft het aanslagen op de ‘home row’, in de rustpositie dus. Het lijkt erop dat Colemak het, voor rechtshandige Nederlanders, iets beter doet dan Dvorak.

Maar hoe waardeloos qwerty écht is zie je pas op de volgende afbeeldingen: de aanslagen per rij en de ‘heat maps’. Om het een beetje compact te houden laat ik de heat map van Colemak (dat ik nooit echt heb overwogen) even weg.

Op de heat map van qwerty zie je precies wat er mis is met ons huidige toetsenbord: de meest gebruikte letters zitten op volkomen onlogische plaatsen. De F, de J en de puntkomma (de puntkomma, godbetert!) zitten voor Jan Joker op de rustposities van de vingers, die voor de meest gebruikte letters (E, N, T, I, O) continu van hun plek moeten komen. Als je naar de heat map van Dvorak kijkt zie je toch ook nog wel rare dingen. De U en de H worden relatief weinig gebruikt, maar zitten onder de sterkste vingers. Voer je de analyzer een Engelstalige tekst, dan wordt het beeld iets evenwichtiger, maar toch blijft het bijvoorbeeld ook vreemd dat de A onder de linkerpink (de zwakste vinger) zit (Qwerty doet het trouwens in het Engels een stuk beter dan in het Nederlands, viel me op – moet er niet eens een keer een specifiek Nederlands toetsenbord ontworpen worden?).

De conclusie moet denk ik luiden dat het ingeburgerde qwerty een afgrijselijk slechte toetsenbordlayout is. Het zoeken naar een alternatief is dus niet, zoals een fijne collega me op Facebook toevoegde, ‘voor aanstellers’. Hoewel er ook op alle alternatieven best wat aan te merken is (en je dus, zoals dat op het web met verve gebeurt, tot Sint Juttemis kan discussiëren over welk alternatief het beste is), is het voor veeltypers uiteindelijk een goed idee te switchen. Mijn keuze voor Dvorak is puur gebaseerd op het feit dat die indeling, na qwerty, het beste ondersteund wordt (veel succes met het vinden van een Colemak-toetsenbord voor de iPad…).

Dat gezegd hebbende, typ ik dit stuk nog op een qwerty-toetsenbord. Het leren van een nieuw toetsenbord is namelijk een kwestie van kruipen voor je kunt lopen. En veel tijd om te kruipen zit er op het moment niet in mijn werkweek. Met een halfuurtje typeles per dag gaat het me minimaal twee maanden kosten om in Dvorak een aanvaardbare typesnelheid te bereiken.

Ik houd u op de hoogte.

Maandelijks de beste artikelen in je mailbox?

One Reply to “Dvorak. Het toetsenbord, niet de componist.”

  1. Dag Bouke,

    Aardig om te lezen dat je dezelfde weg op bent gegaag die ik mogelijk wil inslaan. Kun je een update geven over je ervaringen met een Dvorak toetsenbord? Dank alvast.

Comments are closed.